הזוכים באות העיצוב 2018

שהצליחו השנה יותר מכולם לרגש ולחדש

לחצו כאן לפוסט המלא

התחדשות עירונית בחיפה

אדריכלות / 20 ספטמבר / אדריכלות: YOSARC יוסי שטרית אדריכל

ויתקין 11

היתר ראשון לבית הפלדה ברחוב ויתקין, ניתן בשנת 1936. תכנן אותו תיאודור מנקס, אוסטרי, שעיצב אסתטיקה מינימליסטית ואופי מכניסטי, המושפע במיוחד מבתי המגורים של מורי הבאוהאוס, כמו גרופיוס. במסגרת תמ"א 38 של המבנה, נתנו האדריכלים לפרויקט שפה של קונסולות מרחפות, המתכתבת עם העיצוב המקורי של מנקס.

 

הדמית החזית לרחוב - קומפוזיציה של פתחי אור לדירות המגורים

הדמית החזית לרחוב – קומפוזיציה של פתחי אור לדירות המגורים

מנקס באסתטיקה נטולת קישוטיות, בה בולט הרצון להכניס יותר אור לכל חלקי המבנה, יצר חדר מדרגות אוורירי הבנוי מתכת ולבני זכוכית ולו גג שקוף, השופך אור טבעי לכל כניסות הבתים. כיום, כשהוא נושא עליו תוספות בניה, הקלילות שאפיינה את הבניה בפלדה אינה עוד. המבנה הקליל מהעבר, נראה כערב קוביות חסרות צורה וללא אחידות, עקב הסגירות הספוראדיות שביטלו את הבליטות של המרפסות עם המצחיות, גיבוב של סגירות חלקיות ומלאות, חלונות חדשים שנקרעו בקירות ופתחים שנסגרו חלקית או לגמרי, בכל קומה ובכל דירה לפי הצרכים המשתנים בהן. לא ניתן ואין מה לשמר בחזיתות המבנה כפי שקיימות היום.

 

V2

חזית צד – אופי עיצובי מכניסטי קליל

במסגרת תמ"א 38 לשבע הדירות הקיימות יוספו שמונה חדשות, שתיים מתוכן דירות גג. שלוש קומות חדשות יבנו על גגות המבנה הקיים, זאת בנוסף להרחבת קומת הקרקע ויצירת חניון. המגרש כיום מאכלס שתי חניות בלבד, יחד עם הפקעה לדרך, נוצר אתגר הנדסי ואדריכלי ליצור מיסעה וחניה ל-15 דיירי המבנה החדש. בחתך האורך של המבנה ניתן לראות כי חלק ניכר מקומת הקרקע הפונה לרחוב יפורק ויחד עם חפירה מסיבית, יוכשר חניון תקני. כך נולדה לפרויקט שפה של קונסולות מרחפות המתכתבת עם העיצוב המקורי של מנקס.

 

רחוב ויתקין טובל בירוק שיחדור לדירות המגורים

רחוב ויתקין טובל בירוק שיחדור לדירות המגורים

חברת מבנים, היזמית והקבלנית, ערכה פגישות אינספור עם דיירי הבניין ולאחר כשנה הוסכם על התוכניות המוסיפות לכל דירה מרפסת וממ"ד, הכלול בתוספת של 25 מ"ר לדירה. כל דירה קיבלה תוספת מכיוון אחר, מה שהיווה אתגר אמיתי ביצירת עיצוב חדש אחיד לחזיתות המבנה. החברה דרשה מהאדריכל לא להתפשר על פחות מתכנון יוקרתי וייחודי.

 

חלל המגורים בדירה מואר ומאוורר משלוש כיווני אויר

חלל המגורים בדירה מואר ומאוורר משלוש כיווני אויר

עיצוב החזיתות שומר על קו אדריכלי נקי ואסימטרי. עקרון החדרת האור נשמר באמצעות פתחים גדולים החושפים את הדירה מתקרה עד רצפה. נשמרה המינימליסטיות בצבע חיפוי האבן בלבן ואפור. פתחים עגולים בקירות הפיתוח והחזיתות, מרככים את הנוקשות המלבנית. מסגרות למרפסות הקונסוליות וגגונים דקיקים, מאזכרים את אופי העיצוב המכניסטי של מנקס.

 

הקלילות שאפיינה את הבניה בפלדה לא קיימת כיום.

הקלילות שאפיינה את הבניה בפלדה לא קיימת כיום.

השפה לא נזנחת גם בקיר הפיתוח למדרכה, זה המסתיר את החניון ופורס לפניו רצועת גינון עשירה בירק התואם את נוף השכונה.

 

V6

בחזית קיום שאריות של שימוש בצנרת ככלי עיצובי

 

המבנה קיום הינו גיבוב של תוספות בניה ספורדיות.

המבנה קיום הינו גיבוב של תוספות בניה ספורדיות.

 

חתך המבנה המקורי 5 מפלסים לשני צידי גרם המדרגות היחודי

חתך המבנה המקורי 5 מפלסים לשני צידי גרם המדרגות היחודי

 

חתך המבנה החדש מוסיף פיר מעלית אך משמר את עיצוב חדר המדרגות המואר מגגו השקוף.

חתך המבנה החדש מוסיף פיר מעלית אך משמר את עיצוב חדר המדרגות המואר מגגו השקוף.

 

 מדרגות עם מדרך לבני זכוכית, מעקה רשת וחלון האוניה בדלתות המקוריות של מנקס ישומרו במסגרת הבניה החדשה.

מדרגות עם מדרך לבני זכוכית, מעקה רשת וחלון האוניה בדלתות המקוריות של מנקס ישומרו במסגרת הבניה החדשה.

 

איזומטריית המבנה המקורי  ע"פ מנקס אדריכל הבאוהאוס גגונים דקיקים ומעקות מתכת.

איזומטריית המבנה המקורי ע"פ מנקס אדריכל הבאוהאוס גגונים דקיקים ומעקות מתכת.

 

החזית המזרחית אתגר שילוב הישן בחדש באמצעות מקצב מסגרות חופשיות

החזית המזרחית אתגר שילוב הישן בחדש באמצעות מקצב מסגרות חופשיות

 

דירת הגג היוקרתית שטופת אור מחלונות גבוהים פינתיים המחדירים לדירה נוף פנורמי של הכרמל הירוק וחוף הים שלמרגלותיו.

דירת הגג היוקרתית שטופת אור מחלונות גבוהים פינתיים המחדירים לדירה נוף פנורמי של הכרמל הירוק וחוף הים שלמרגלותיו.

 

V14

לדירת הגג היוקרתית מדרגות מתכת חיצוניות המקשרות בין מרפסת חלל המגורים לגג ספא פרטי הכולל בריכה וחדר כושר.

 

לדירות הקיימות נוספות מרפסות ו-25 מ"ר הכוללים ממ"ד.

לדירות הקיימות נוספות מרפסות ו-25 מ"ר הכוללים ממ"ד.

 

הקומה הטיפוסית החדשה כוללת מגוון של דירות 4,3 ו-5 חדרים.

הקומה הטיפוסית החדשה כוללת מגוון של דירות 4,3 ו-5 חדרים.

 

מודל עבודה משלבי התכנון המוקדמים.

מודל עבודה משלבי התכנון המוקדמים.

אדריכלות : YOSARC יוסי שטרית אדריכל (תכנון ועיצוב)
אדריכל עמית: תמיר אדריכלים תמיר לזר (יזום ורישוי)
יזום וניהול: מבנים החברה לחיזוק וחידוש מבית מבנים תוצרת הארץ בע"מ
הדמיות:  SOArch ניר טאוב (חוץ) , OLIN אוהד בדש (פנים)
תיעוד מבנה לשימור: אדריכלית תמר דה לה זרדה
קונסטרוקטור: אינג' רפי אנונו

SHARE LINKEDIN +GOOGLE TWITTER FACEBOOK

תגובות לכתבה

אין תגובות

D&Aזבוב על הקיר
D&Aאוריין הוצאה לאור
D&Aעיתון העיצוב המקוון
D&Aועידת ישראל לאדריכלות ועיצוב
D&Aהאקדמיה לעיצוב ואדריכלות
D&Aהמגזין הבינלאומי
D&Aהקמת מתחמי עיצוב ומסחר
D&Aאוריין יזמים