הזוכים באות העיצוב 2018

שהצליחו השנה יותר מכולם לרגש ולחדש

לחצו כאן לפוסט המלא

בית בעין כרם, ירושלים

אדריכלות / 16 ספטמבר / תכנון: אדריכל מתי רוזנשיין. צילומים: יעל האן, אילן נחום

בית חקלאי כפרי, בן 200 מ"ר, נבנה בשלהי המאה ה- 19. למרות שהבית אופיין בכמה אלמנטים מעניינים, כגון חללים מקומרים, במשך השנים הבית הפך לעבודת טלאים שיצרה גיבוב אדריכלי וחללים פנימיים חשוכים המנותקים מהחוץ. באדריכלים הפכו את הבית העתיק לבית מואר ומאוורר היטב, עם זיקה חזקה לחוץ. כך, התוספת החדשה נבנתה מאבן ירושלמית וזכוכית. למרות הכללים המקומיים המוקפדים לבניה בעיקר באבן, שולבה בה גם לא מעט זכוכית.

 

ILN_9935a

 

השפה האדריכלית של הבית המחודש – עכשווית, מנוגדת לשפה ההיסטורית הקיימת ועם זאת, נשמרה השפה החומרית הפשוטה והחזקה שהייתה קיימת בבית.

 

ILN_9937a

הבית מוקף בגינה חדשה עם פתחים ליצירת זיקה חזקה לחוץ. צילום: אילן נחום

 

ILN_9944

 

ILN_9945a

 

ILN_9926e

האגף החדש, תוספת למבנה החקלאי המקורי. צילום: אילן נחום

 

ILN_9946a

 

העיצוב הכיל פלטת חומרים חדשה שכללה בטון חשוף, זכוכית, עץ וטיח טקסטואלי. הבטון, שיכול להיתפס כחומר קר ונוקשה, הפך לחומר רך ועשיר על ידי שימוש בגימורים שונים. קירות הבטון החדשים, אשר צמחו מקומת המרתף והצטרפו לקיר האבן שמעל, ניחנו בטקסטורה שהביעה את תהליך העשייה. העץ המחוספס יצר טקסטורה ואקראיות. מנגד, מדרגות הבטון והרצפה הוחלקו והוברשו. הגימורים של רוב חדרי הרחצה יצרו אחידות והמשכיות בשל השימוש בטיח המרוקאי המסורתי טאדלק המאופיין בצבעוניות ובטקסטורה עשירה.

 

ILN_9311

 

ILN_9955a

 

ILN_9954a

 

ILN_9971a

מבט מהסלון החוצה. צילום: אילן נחום

 

ILN_9975a

 

ILN_9982a

 

ILN_9983

 

כמה מהקירות של החללים המקומרים הוסרו כדי ליצור המשכיות וזיקה חזקה לחוץ תוך הכנסת אור טבעי לחללי הפנים. על מנת להדגיש את הטקטוניות הפשוטה של הצורות ההיסטוריות, החללים החדשים בגימור טיח לבן.
מעל גרם המדרגות החדש, יצרו האדריכלים מעבר של אור טבעי, אשר מדגיש את פני השטח הטקסטואליים של האבן ומבעדו ניתן לראות את עצי הדקל, הברושים והשמיים. העצים הם חלק מהגינה העשירה הנראית מבעד לקירות הזכוכית.
"תוך חיפוש ההרמוניה בין הישן לחדש, יצרנו בית מגורים כפרי עכשווי", אומר האדריכל מתי רוזנשיין. הפרוגראמה כללה סלון, פינת אוכל, מטבח, חדר משפחה, חדר שינה ראשי ו- 3 חדרי שינה לילדים, תוך הוספת 50 מ"ר למבנה הקיים.

 

DSC_6876_high

 

DSC_6894_high1

מדרגות חדשות וחריץ תאורה לשטיפת קיר האבן ששוקם באור טבעי. צילום: יעל האן

 

DSC_6959_high

 

DSC_6998_high

 

DSC_7014_high

 

DSC_7047_high

חדר שירותי ההורים בגמר טיח דאדלאק. צילום: יעל האן

 

ILN_9293

 

ILN_9287

 

ILN_9249

 

ILN_9247

 

ILN_9232a

 

ILN_5522

 

תכנון: אדריכל מתי רוזנשיין
צילומים: יעל האן, אילן נחום
עיצוב הסיפריה על ידי צופית ויינפלד-פליישמן

SHARE LINKEDIN +GOOGLE TWITTER FACEBOOK

תגובות לכתבה

אין תגובות

D&Aזבוב על הקיר
D&Aאוריין הוצאה לאור
D&Aעיתון העיצוב המקוון
D&Aועידת ישראל לאדריכלות ועיצוב
D&Aהאקדמיה לעיצוב ואדריכלות
D&Aהמגזין הבינלאומי
D&Aהקמת מתחמי עיצוב ומסחר
D&Aאוריין יזמים